+++   Dla klientów końcowych przy zamówieniu powyżej 250 Zł DOSTAWA GRATIS!   +++  

×

Curcuma & Honey

Naturalne ręcznie robione mydło dla skóry tłustej i trądzikowej.

BIO ORGANIC
BIO ORGANIC

Mydło z kurkumą, olejem neem i miodem inspirowane mądrością ajurwedy, która ceni te substancje za ich właściwości oczyszczające, antybakteryjne i regeneracyjne oraz za ich dobroczynne działanie na problematyczną skórę z niedoskonałościami.

W skład mydła wchodzi również macerat z szałwii, dymnicy i macierzanki w oleju słonecznikowym, który pomaga oczyścić skórę, walczy z trądzikiem i reguluje wydzielanie sebum, a także tonizujące olejki eteryczne z tea tree, mięty i lawendy znane ze swego działania antybakteryjnego i zwężającego pory.

Mieszanka olejów roślinnych najwyższej jakości, łącznie z olejem jojoba i winogronowym - obydwoma tłoczonymi na zimno - została starannie skomponowana w celu zapewnienia skórze odpowiedniej pielęgnacji bez zatykania porów.

Curcuma & Honey stanowi świetną alternatywę dla naszych mydeł Lemon Tee Tree i Black As My Soul, jeśli poszukujecie mydła, które jest łagodniejsze lub nie przepadacie za rozmarynem.

Waga: 90 g +- 5 g

28 złz VAT
Dostępność:Dostępne od ręki
icon deliveryDarmowa dostawa od 250 zł

Składniki

woda, olej palmowy (RSPO), olej kokosowy, olej słonecznikowy, macerat z szałwii, macerat z macierzanki, macerat z dymnicy, olej z pestek winogron tłoczony na zimno, olej jojoba tłoczony na zimno, olej Neem, miód naturalny, olejek eteryczny z lawendy, olejek eteryczny z mięty, organiczna kurkuma

INCI

Aqua, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Helianthus annuus Seed Oil, Sodium Sunflowerate, Glycerin, Vitis vinifera Seed Oil, Simmondsia chinensis Seed Oil, Azadirachta indica Leaf Oil, Salvia officinalis Extract, Fumaria officinalis Extract, Thymus serpyllum Extract, Mel, Lavandula angustifolia Oil, Melaleuca alternifolia Leaf Oil, Linalool, Curcuma longa Root Extract, Mentha piperita Oil, Limonene

Główne składniki

Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron

Opis

Olej pozyskuje się z pestek winogron zawierających kwas linolowy, witaminę C, witaminy B (oprócz B12), mangan, magnez i potas. Olej ten ma bardzo lekką konsystencję i szybko się wchłania pozostawiając skórę jedwabiście miękką, ale bez tłustej warstwy. 

Dowiedz się więcej
Olej jojoba
Olej jojoba
Olej jojoba

Opis

Olej jojoba powstaje z owoców krzewu simondsji kalifornijskiej. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i E, pozbawiony jest natomiast barwy i zapachu. Należy do grupy olejów o najwyższej cenie. Szybko wchłania się w skórę. W rzeczywistości jest to raczej wosk, niż olej, dlatego nie musimy obawiać się, jeśli zaobserwujemy jego żółknięcie. 

Dowiedz się więcej
Miodla indyjska
Miodla indyjska
Miodla indyjska

Opis

Miodla indyjska to wiecznie zielone drzewo o białych kwiatach, które można znaleźć w Nepalu, Indiach, Pakistanie, Bangladeszu i na Sri Lance. Ze względu na swoje działanie lecznicze, jest jedną z ulubionych roślin ajurwedy. Do najbardziej aktywnych substancji, które są w nim zawarte, należą B-sitosterol, gorycze, triterpeny i flawonoidy. Poza nimi są to również witamina E, minerały, białka, kwasy tłuszczowe i aminokwasy.

 

Dowiedz się więcej
Miód
Miód
Miód

Opis

Miód pszczeli jest jednym z najstarszych naturalnych produktów wykorzystywanych przez ludzkość, o czym świadczą już prehistoryczne malowidła na ścianach jaskiń! Pszczoły robotnice wytwarzają miód z zebranego na roślinach nektaru. Ten smakowity, gęsty płyn zawiera enzymy, witaminy, minerały (fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, mangan, miedź) oraz wodę. Jakość miodu ma bezpośrednie przełożenie na ilość tych substancji aktywnych.

Dowiedz się więcej
Mięta kłosowa
Mięta kłosowa
Mięta kłosowa

Opis

Mięta kłosowa to znana roślina występująca w Europie Zachodniej oraz w regionie śródziemnomorskim. Ma charakterystyczny świeży aromat. Zawiera olejki eteryczne, argininę, kwas octowy, beta karoten, witaminy z grupy B, wapń, gorycze oraz taniny. W zielarstwie wykorzystywane są jej liście i łodygi, z których produkowany jest olejek eteryczny, bądź stosuje się je w postaci suszu.

 

 

Dowiedz się więcej
Kurkuma
Kurkuma
Kurkuma

Opis

Ostryż długi to aromatyczna roślina występująca głównie w tropikalnej Azji. Z jego kłącza – po jego ususzeniu i zmieleniu – powstaje znana, silnie pachnąca, jaskrawo żółta przyprawa zwana kurkumą. Zawiera kurkuminę, kwas kawowy cynamonowy i kumarowy, a także monoterpeny i seskwiterpeny.

Dowiedz się więcej

Pytacie

Jak wygląda produkcja mydła?

Nasze mydła tworzymy przy pomocy tradycyjnej metody "na zimno", polegającej na mieszaniu wysokiej jakości olejów roślinnych ze składnikiem o odczynie zasadowym (wodorotlenkiem sodu). Korzystamy jedynie z surowców naturalnych, unikając półproduktów i substancji przetworzonych. Dokładamy wszelkich starań, aby marka Almara Soap stała się symbolem wysokiej jakości i transparentności.

Czy nasze mydła zawierają glicerynę?

Tak, mydła Almara Soap zawierają glicerynę, ale jedynie tę, która powstaje naturalnie jako produkt uboczny procesu zmydlania. 

Gliceryna jest powszechnie sztucznie dodawana do mydeł, co ma zapobiegać wysuszaniu przez nie skóry podczas mycia. Zawsze sprawdzajcie pochodzenie gliceryny. Jej źródło może być roślinne (oleje), syntetyczne (ropa naftowa) lub odzwierzęce (tłuszcze i łoje).

Zalety mydła w kostce

Wysokiej jakości naturalne mydło stanowi najlepsze rozwiązanie z kilku powodów: 

  1. W odróżnieniu od mydła w płynie, kostki nie zawierają syntetycznych substancji pieniących, konserwantów i innych sztucznych składników, których wymaga płynna forma mydła, pomimo, że z punktu widzenia funkcjonalności produktu są one całkowicie zbędne. 
  2. Dzięki swej naturalności mydło w kostce myje skutecznie, ale łagodnie, nie podrażniając skóry i nie uszkadzając jej bariery ochronnej.
  3. Mydło w kostce nie wymaga opakowania, dzięki czemu staje się logicznym wyborem dla zwolenników Zero Waste.
  4. Nie musicie obawiać się, że wyleje się w bagażu, co sprawia, że jest ono doskonałym towarzyszem w podróży.
Czy nasze mydła są odpowiednie dla wegan?

Zdecydowana większość naszych mydeł jest odpowiednia dla wegan. Jednoznaczną informację na ten temat zawsze znajdziecie w opisie danego produktu.

Jak właściwie działa mydło?

Mydło należy do tak zwanych substancji amfifilowych, a do tego posiada właściwości lipofilowe i hydrofilowe. W jego skład wchodzą dwa rodzaje molekuł. Molekuły hydrofilowe podlegają przyciąganiu przez wodę i odpychaniu przez tłuszcze i białka, molekuły lipofilowe natomiast odpychają wodę, a przyciągają i wiążą tłuszcze i inne zanieczyszczenia znajdujące się na skórze. Brud zostaje uwięziony w pianie, a następnie spłukany wraz z wodą.