Mandarinka 

INCI Citrus reticulata
Další názvy Citrus reticulata Oil, mandarinkovník, Tangerine, mandarinka obecná
V produktech používáme esenciální olej z mandarinky

Popis

Mandarinka je plod stálezeleného stromu nebo keře s trny - mandarinky obecné, která roste především v subtropickém podnebí. Z jejích listů, slupek plodů a kůry se získává esenciální olej, který má svěží nasládlou vůni a je velmi oblíbený v aromaterapii, parfemářství, kosmetice i potravinářství. Obsahuje například antioxidant d-limonen, významné množství vitamínu C, minerály, organické kyseliny a bioflavonoidy.

Účinky a použití

Esenciální olej z mandarinky má antioxidační, antiseptické, antivirové, antibakteriální a detoxikační účinky. Je vhodný zejména pro problematickou, mastnou a zralou pleť. Reguluje produkci kožního mazu a pokožku regeneruje.

V aromaterapii má zklidňující působení, navozuje pocit štěstí, přispívá ke klidnému spánku a uvolňuje svalové napětí. Je vhodným olejem i pro hyperaktivní děti.  

 

Fotka od Дарья Яковлева z Pixabay 

Produkty obsahující Mandarinka