+++   Dla klientów końcowych przy zamówieniu powyżej 250 Zł DOSTAWA GRATIS!   +++  

×

Mandarynka

INCI Citrus reticulata
Inne nazwy Citrus reticulata Oil, mandarinkovník, Tangerine, mandarinka obecná
W produktach wykorzystujemy olejek eteryczny z mandarynki

Opis

Mandarynka to owoc wiecznie zielonego drzewa lub krzewu, który oryginalnie występuje w klimacie podzwrotnikowym. Z jego liści, kory i skórek owoców pozyskiwany jest olejek eteryczny o świeżym, słodkawym zapachu, chętnie stosowany w aromaterapii, perfumiarstwie, kosmetyce i w kuchni. Zawiera on między innymi antyoksydant d-limonen, dużą ilość witaminy C, minerały, kwasy organiczne i bioflawonoidy.

Działanie i zastosowanie

Olejek eteryczny z mandarynki ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne, antywirusowe, antybakteryjne i detoksykujące. Odpowiedni przede wszystkim dla skóry problematycznej, tłustej i dojrzałej. Reguluje produkcję sebum i regeneruje. 

W aromaterapii działa uspokajająco, poprawia nastrój, pomaga zasnąć i rozluźnia napięcie mięśniowe. Odpowiedni również dla hiperaktywnych dzieci.

Zawarte w produktach Mandarynka