+++ Při objednávce nad 59 EUR DOPRAVA ZDARMA! +++ Při objednávce nad 59 EUR DOPRAVA ZDARMA! +++ 

×

Tea Tree

INCI Melaleuca alternifolia
Další názvy Kajeput střídavolistý, čajovníkový strom, čajový strom

Popis

Tea Tree je keřovitý strom dorůstající výšky kolem 5 metrů. Roste divoce v australských močálech a mokřinách. Název "tea tree" je odvozen od jeho tvaru do písmena T. Slovo "tea" je vlastně zkomolenina, ale původně byl skutečně k přípravě čaje používán. Z jeho listů se destilací získává esenciální olej, který se nejčastěji používá v aromaterapii, kosmetice a bývá součástí domácích lékárniček. Jeho vůně je ostrá, pronikavá a svěží.

Účinky a použití

Esenciální olej Tea Tree má antibakteriální, antiseptické, antimykotické, desinfekční a antibiotické účinky. Odstraňuje nepříjemné pachy, tedy je s oblibou přidáván do deodorantů, balzámů na chodidla, přírodních repelentů a zubních past nebo ústních vod. Je vhodný pro mastnější a problematickou pokožku. Hojí akné a drobné ranky, zklidňuje štípance a kožní infekce. Skvěle působí i na vaginální záněty, bradavice nebo afty. Tea Tree má zároveň konzervační účinky, takže při použití v kosmetických produktech prodlužuje jejich trvanlivost. 

Při aromaterapii uvolňuje dýchací cesty, uklidňuje, čistí mysl a zlepšuje soustředění. Vnitřně se neužívá - je jedovatý!