+++   Dla klientów końcowych przy zamówieniu powyżej 250 Zł DOSTAWA GRATIS!   +++  

×

Żywokost lekarski

INCI Symphytum officinale
Inne nazwy Symphytum officinale Extract, černý kořen, kobylí mléko, Boneset, Knitbone

Opis

Żywokost lekarski to sięgająca wysokości 1,2 metrów roślina z kwiatami w odcieniu fioletu. Na pierwszy rzut oka może być mylony z trującą belladonną – należy o tym pamiętać. Zioło rośnie na brzegach potoków i rzek oraz na skrajach lasów. Do celów medyczych wykorzystuje się jego korzeń i liście. Zawierają one alkaloidy, łącznie z wyjątkową alantoiną, poza tym cholinę, taninę, saponiny, taniny, olejki eteryczne, wapń, potas, fosfor, witaminy A,C i B12. Jego łacińska nazwa składa się ze słów "symphyo" - łączyć i "phyton" - roślina. Maść z żywokostu od dawna używana była do opatrywania głębokich ran kłutych oraz złamań.

Czas kwitnienia: od maja do czerwca. Czas zbioru korzenia: wiosna lub jesień.

Działanie i zastosowanie

Żywokost ma działanie łagodzące podrażnienia, przeciwzapalne, ściągające, regenerujące i poprawiające ukrwienie skóry. Nadaje się do wszystkich typów skóry, łącznie z przetłuszczającą się i wrażliwą. Przyspiesza odnowę tkanek, goi rany, zmniejsza opuchliznę, gasi ogniska zapalne, zmniejsza objawy reumatyzmu, żylaków. Wspaniały w pielęgnacji skóry z egzemą lub trądzikiem. Zawarte w nim alkaloidy mogą być szkodliwe w użyciu wewnętrznym, polecamy zastosowanie zewnętrzne w formie okładów, maści albo nalewek.