+++   Dla klientów końcowych przy zamówieniu powyżej 250 Zł DOSTAWA GRATIS!   +++  

×

Kamfora

INCI Cinnamonum camphora
Inne nazwy Cynamonowiec kamforowy 

Opis

Olejek kamforowy pozyskiwany jest z drewna, liści i kory cynamonowca kamforowego, pochodzącego z Chin, Japonii i Tajwanu. Olejek oksyduje w kontakcie z powietrzem, a w temperaturze pokojowej może sublimować w formę gazową. Ma świeży, korzenny zapach, przypominający nieco eukaliptus.

Działanie i zastosowanie

Kamfora ma właściwości stylulujące, łagodzące, przeciwbólowe, antywirusowe i antybakteryjne. Rozluźnia mięśnie, poprawia ukrwienie skóry, pomaga również przy grypie i przeziębieniu. Nadaje się do opatrywania odmrożeń, bolących stawów lub skóry przetłuszczającej się i problematycznej. W aromaterapii znany z pozytywnego wpływu na układ oddechowy, pomaga też walczyć z bezsennością ale i z poczuciem zmęczenia.

Zawarte w produktach Kamfora