+++   Dla klientów końcowych przy zamówieniu powyżej 250 Zł DOSTAWA GRATIS!   +++  

×

Mirt zwyczajny

INCI Myrtus communis
Inne nazwy Myrtus nivellei
W produktach wykorzystujemy ekstrakt z mirtu

Opis

Mirt zwyczajny to wiecznie zielony krzew o ciemnozielonych liściach i białych kwiatach. Gałązki mirtu wykorzystywane bywają w dekoracjach ślubnych. Roślina ma szeroki wachlarz zastosowań o historii sięgającej aż do antycznych Grecji i Rzymu. W naszych warunkach klimatycznych mirt uprawiany jest jako roślina pokojowa lub balkonowa. Z jej liści pozyskuje się intensywnie pachnący olejek eteryczny.

Działanie i zastosowanie

Mirt zwyczajny ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, łagodzące i antygrzybicze. Ze względu na swój łagodzący wpływ, polecany jest przede wszystkim dla cery tłustej i trądzikowej. Pomaga również przy zapaleniach dziąseł i hemoroidach. Usuwa nieprzyjemne zapachy. 

W aromaterapii znany jest jego pozytywny wpływ na nastrój. Koi nerwy i poprawia zdolność koncentracji.

Zawarte w produktach Mirt zwyczajny