+++   Dla klientów końcowych przy zamówieniu powyżej 250 Zł DOSTAWA GRATIS!   +++  

×

Tlenek cynku

INCI Zinc Oxide
Inne nazwy Zinc Dioxide
W produktach wykorzystujemy tlenek cynku

Opis

Tlenek cynku to biały proszek, którego formą naturalną jest minerał zwany cynkit. Wykorzystanie rud cynku można śledzić już od średniowiecza, kiedy minerał został po raz pierwszy wykorzystany w stopie z miedzią – tak powstał mosiądz. Dziś cynk wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, ale i np. w malarstwie, gdzie wchodzi w skład tzw. bieli cynkowej.

Działanie i zastosowanie

Tlenek cynku ma właściwości ściągające, antyseptyczne i łagodzące. Odpowiedni do wszystkich typów skóry, przede wszystkim do skóry ze skłonnościami do trądziku, egzemy i wysypek oraz do delikatnej skóry dziecięcej. Przeciwdziała powstawaniu podrażnień i wysusza rany wysiękowe. Wyjątkową popularnością cieszy się biała maść cynkowa. W kosmetyce cynk pełni rolę naturalnego barwnika lub mineralnego filtru ochronnego w naturalnych kremach do opalania.

Zawarte w produktach Tlenek cynku