+++   Dla klientów końcowych przy zamówieniu powyżej 250 Zł DOSTAWA GRATIS!   +++  

×

Masło Shea

INCI Butyrospermum parkii Butter
Inne nazwy Masło karité 
W produktach wykorzystujemy organiczne masło Shea

Opis

Masło shea pozyskiwane jest z orzechów afrykańskiego drzewa o nazwie Masłosz Parka, a jeśli nie jest poddane dezodoryzacji zachowuje też oryginalny orzechowy aromat. Jego barwa może wahać się na skali od bieli, poprzez żółcie, aż do jasnego brązu, a jego konsystencja zależna jest od temperatury otoczenia (rozpuszcza się dopiero w okolicach 40 stopni Celsjusza). Zawiera ono nasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas stearynowy i oleinowy, witaminę E, triterpeny oraz fitosterole. 

Działanie i zastosowanie

Wysokiej jakości masło shea nawilża, odżywia, działa przeciwzapalnie oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Zapobiega powstawaniu rozstępów i cellulitu. Przyspiesza gojenie się uszkodzonej skóry i łagodzi podrażnienia. Ma również właściwości przeciwgrzybicze. Masło przyniesie korzyści każdemu typowi skóry, a wyjątkowo polecane jest dla dzieci, osób o skórze wrażliwej, cierpiących na egzemę i trądzik. Często można znaleźć je również w składzie masek do włosów. 

Zawarte w produktach Masło Shea