+++   Dla klientów końcowych przy zamówieniu powyżej 250 Zł DOSTAWA GRATIS!   +++  

×

Olej kokosowy

INCI Cocos nucifera Oil
Inne nazwy Coconut Oil
W produktach wykorzystujemy olej kokosowy, organiczny i fair trade olej kokosowy

Opis

Uzyskuje się go z orzechów palmy kokosowej. Posiada lekką konstystencję i jest transparentny, jednak już w temperaturze 20 C tężeje i zmienia barwę na białą. Łatwo wchłaniany przez skórę, nie pozostawia tłustej warstwy. Bogaty w białka, tłuszcze, kwasy tłuszczowe i antyoksydanty.

Działanie i zastosowanie

Olej kokosowy ma właściwości antyseptyczne, antymikrobowe, antyoksydacyjne i wzmacniające. Doskonale nadaje się do pielęgnacji ciała i włosów. Pomaga zabliźnić się i zagoić ranom i uszkodzeniom skóry. Nie polecamy go natomiast do skóry przetłuszczającej się, ponieważ może blokować pory. 

Przy wyborze oleju kokosowego należy zwracać uwagę na jego jakość, która jest ściśle powiązana z jego użytecznością. Tłuszcz kokosowy jest idealny do produkcji mydeł, którym zapewnia pienistość, twardość i funkcję myjącą, olej kokosowy virgin z kolei nadaje się do pielęgnacji skóry i włosów. 

Zawarte w produktach Olej kokosowy