+++   Dla klientów końcowych przy zamówieniu powyżej 250 Zł DOSTAWA GRATIS!   +++  

×

Ciastko owsiane

Naturalne ręcznie robione mydło dla skóry suchej i delikatnej.

100% NATURAL
100% NATURAL
100% VEGAN
100% VEGAN
BEZ PERFUMACJI
BEZ PERFUMACJI

Bezzapachowe mydło z dodatkiem rozdrobnionych płatków owsianych, białej i brązowej glinki marokańskiej i z dekoracją z proszku kakaowego.

Owies stosowany jest w kosmetykach ze względu na swój pozytywny wpływ na skórę suchą i szorstką, z oznakami podrażnienia i swędzenia. Glinki biała i marokańska mają podobne działanie, a do tego regenerują skórę dojrzałą.

Mydło charakteryzuje się wysoką zawartością starannie dobranych olejów roślinnych najwyższej jakości łącznie z olejem rycynowym, który ma silne działanie natłuszczajace i regenerujące. Wszystkie użyte oleje dedykowane są dla skóry suchej.

POLECAMY TAKŻE DO WŁOSÓW (skóra sucha).

Waga: 90 +- 5 g

 

 

25 złz VAT
Dostępność:Dostępne od ręki
icon deliveryDarmowa dostawa od 250 zł

Składniki

woda, olej palmowy (RSPO), olej słonecznikowy, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej rycynowy tłoczony na zimno, organiczna mąka owsiana, glinka biała, glinka marokańska, kakao organiczne, organiczne płatki owsiane

INCI

Aqua, Sodium Sunflowerate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate (RSPO), Sodium Olivate, Ricinus communis Seed Oil, Glycerin, Avena sativa Kernel Flour, Kaolin, Moroccan Lava Clay, Theobroma cacao Seed Powder, Avena sativa Kernel

Główne składniki

Olej rycynowy
Olej rycynowy
Olej rycynowy

Opis

Olej rycynowy powstaje z nasion rącznika pospolitego, ma jasnoźółtą barwę i dość gęstą konsystencję. Bogaty w witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe i unikalny kwas rycynolowy. Nie bez powodu substancja ta bywa nazywana eliksirem urody.

Dowiedz się więcej
Owies zwyczajny
Owies zwyczajny
Owies zwyczajny

Opis

Owies zwyczajny to jednoroczna roślina trawiasta pochodząca z Azji. Aktualnie uprawiana jest w wielu obszarach strefy umiarkowanej. Zbiera się zarówno jej ziarna jak i liście. Owies charakteryzuje się zawartością białka, błonnika, sacharydów, skrobi, steroli, glikozydów, witamin B i E, flawonoidów, żelaza, cynku, manganu, saponin oraz kwasów krzemowych i linolowych. Roślina wykorzystywa jest w kosmetyce i w przemyśle spożywczym.

Dowiedz się więcej
Glinka biała
Glinka biała
Glinka biała

Opis

Glinka biała, znana też pod nazwą kaolin, to biały proszek składający się z kaolinitu oraz drobnych ziarenek kwarcu. Jego barwa oscyluje między białą a jasnobrązową. Charakteryzuje go wysoka zawartość krzemu. Glinka biała ma szeroką skalę zastosowań i jest hipoalergiczna. 

Dowiedz się więcej
Glinka marokańska
Glinka marokańska
Glinka marokańska

Opis

Glinka marokańska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z obszaru Maroko. Jej skala kolorystyczna sięga od barwy brązowoszarej aż do brązowoczerwonej. Zawiera dużą ilość składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, sód i mangan żelaza. Glinka marokańska to naturalny skarb o wszechstronnym zastosowaniu, którym można oczyścić skórę całego ciała oraz włosy.

Dowiedz się więcej
Kakao
Kakao
Kakao

Opis

Kakao to aromatyczny proszek o wyrazistym smaku, który pozyskuje się z suszonej masy kakaowej owoców kakaowca właściwego – drzewa liściastego z Ameryki Południowej. Masa kakaowa przetwarzana jest na masło kakaowe, które ma w naszej encyklopedii osobny wpis, oraz na kakaowy olejek eteryczny. Kakao zawiera pożyteczne dla zdrowia substancje takie jak białka, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe omega 6, flawonoidy oraz polifenole.

Dowiedz się więcej

Pytacie

Jak wygląda produkcja mydła?

Nasze mydła tworzymy przy pomocy tradycyjnej metody "na zimno", polegającej na mieszaniu wysokiej jakości olejów roślinnych ze składnikiem o odczynie zasadowym (wodorotlenkiem sodu). Korzystamy jedynie z surowców naturalnych, unikając półproduktów i substancji przetworzonych. Dokładamy wszelkich starań, aby marka Almara Soap stała się symbolem wysokiej jakości i transparentności.

Czy nasze mydła zawierają glicerynę?

Tak, mydła Almara Soap zawierają glicerynę, ale jedynie tę, która powstaje naturalnie jako produkt uboczny procesu zmydlania. 

Gliceryna jest powszechnie sztucznie dodawana do mydeł, co ma zapobiegać wysuszaniu przez nie skóry podczas mycia. Zawsze sprawdzajcie pochodzenie gliceryny. Jej źródło może być roślinne (oleje), syntetyczne (ropa naftowa) lub odzwierzęce (tłuszcze i łoje).

Zalety mydła w kostce

Wysokiej jakości naturalne mydło stanowi najlepsze rozwiązanie z kilku powodów: 

  1. W odróżnieniu od mydła w płynie, kostki nie zawierają syntetycznych substancji pieniących, konserwantów i innych sztucznych składników, których wymaga płynna forma mydła, pomimo, że z punktu widzenia funkcjonalności produktu są one całkowicie zbędne. 
  2. Dzięki swej naturalności mydło w kostce myje skutecznie, ale łagodnie, nie podrażniając skóry i nie uszkadzając jej bariery ochronnej.
  3. Mydło w kostce nie wymaga opakowania, dzięki czemu staje się logicznym wyborem dla zwolenników Zero Waste.
  4. Nie musicie obawiać się, że wyleje się w bagażu, co sprawia, że jest ono doskonałym towarzyszem w podróży.
Czy nasze mydła są odpowiednie dla wegan?

Zdecydowana większość naszych mydeł jest odpowiednia dla wegan. Jednoznaczną informację na ten temat zawsze znajdziecie w opisie danego produktu.

Jak właściwie działa mydło?

Mydło należy do tak zwanych substancji amfifilowych, a do tego posiada właściwości lipofilowe i hydrofilowe. W jego skład wchodzą dwa rodzaje molekuł. Molekuły hydrofilowe podlegają przyciąganiu przez wodę i odpychaniu przez tłuszcze i białka, molekuły lipofilowe natomiast odpychają wodę, a przyciągają i wiążą tłuszcze i inne zanieczyszczenia znajdujące się na skórze. Brud zostaje uwięziony w pianie, a następnie spłukany wraz z wodą.