+++   Dla klientów końcowych przy zamówieniu powyżej 250 Zł DOSTAWA GRATIS!   +++  

×

Olej rycynowy

INCI Ricinus communis Seed Oil
Inne nazwy Castor Oil
W produktach wykorzystujemy olej rycynowy, olej rycynowy tłoczony na zimno

Opis

Olej rycynowy powstaje z nasion rącznika pospolitego, ma jasnoźółtą barwę i dość gęstą konsystencję. Bogaty w witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe i unikalny kwas rycynolowy. Nie bez powodu substancja ta bywa nazywana eliksirem urody.

Działanie i zastosowanie

Olej rycynowy ma właściwości natłuszczające, regenerujące, zmiękczające, łagodzące, nawilżające, antyoksydacyjne oraz przeciwgrzybicze. Nie zatyka porów, stymuluje porost brwi, rzęs i paznokci i pomaga w walce z brodawkami. Nadaje się do wszystkich rodzajów skóry, łącznie z bardzo suchą, alergiczną, podrażnioną, ze skłonnościami do trądziku i do skóry głowy dotkniętej łupieżem. Ze względu na dużą gęstość, olej ten wchłania się powoli i dlatego najlepiej jest rozrzedzić go przy pomocy innego oleju. Konsumowany, olej rycynowy ma właściwości silnie przeczyszczające. 

Zawarte w produktach Olej rycynowy